Vacuüm heffen, het lukt niet? Poreus?
Vacuüm heffen = Tillen d.m.v. vacuümtechniek
Dit klinkt erg logisch, toch moeten we hier niet te snel overheen stappen. Om daadwerkelijk te kunnen heffen moet er ook echt een stukje vacuüm ontstaan tussen de zuignap en het op te nemen product.
Vacuüm heffen | Waar hebben we mee te maken?
Waar hebben we in de praktijk mee te maken? Om te beginnen het type vacuüm waar we mee werken, dit kan zijn hoogvacuüm, of blower (laag)vacuüm. Ook de grootte van de vacuümpomp kan een rol spelen, het hefvermogen, en, uiteraard, het op te nemen product.
Vacuüm heffen | Gesloten producten
Als er een gesloten product (niet poreus) verlegd moet worden, is ieder vacuümsysteem bruikbaar. Op een gesloten product wordt in principe altijd voldoende vacuüm gehaald, ongeacht het vacuümsysteem, en ongeacht de grootte van de vacuümpomp. De grootte van de vacuümpomp is alleen van invloed op de snelheid waarmee het vacuüm gehaald wordt. Hoe groter de pomp, hoe sneller het vacuüm gehaald wordt.
Vacuüm heffen | Poreuze of kapotte producten
Vacuüm heffen en kapotte producten gaat niet samen. Kapotte producten of producten met gaten (onder de zuignap) laten zoveel lucht door dat het niet langer mogelijk is om met vacuüm te heffen. Bij poreuze producten ligt dat anders. Belangrijk bij poreus is in eerste instantie hoe poreus? Het kan een keer voorkomen dat een product zo poreus is, dat ongeacht het systeem en de grootte van de pomp er zoveel luchtlekkage is dat het benodigde vacuüm niet gehaald wordt. Ondanks het feit dat dit zelden voorkomt, is vacuüm heffen op dat moment niet mogelijk. Het gebruikte systeem, en de grootte van de pomp is ook van belang.
Vacuüm heffen | Poreus versus hefvermogen
Bij vacuüm heffen kijken we natuurlijk ook naar het maximale hefvermogen. De vacuümunit die we gebruiken heeft een maximaal hefvermogen, maar ook de zuignap die we gebruiken heeft een maximaal hefvermogen. LET OP! De laagste waarde is maatgevend voor het gewicht wat we mogen heffen. Voorbeeld: We hebben een groot formaat tegel, hij is poreus, en weegt 80 kg. We gebruiken 3 units: Een VTH-250-A (Hoogvacuüm, 2 m3, 250 kg hefvermogen), Een VHU-1000-B (Hoogvacuüm, 48 m3, een zuignap met 115 kg hefvermogen), en een VTH-135-BL (Blower vacuüm, 16 m3, 135 kg hefvermogen). Elke unit heeft een hefvermogen wat een stuk hoger ligt als het gewicht van de tegel, waarbij de VTH-250-A er uit springt met 250 kg. hefvermogen, ruim 3 keer zoveel als nodig! We gaan heffen, en wat schetst onze verbazing, de VTH-250-A is de enige unit die de tegel laat liggen, 3 keer zoveel hefvermogen, en hij pakt hem toch niet op?
Vacuüm heffen | Product poreus of heeft de unit een probleem
Een handige tip om uit te zoeken of het te verleggen product te poreus is, of dat de vacuüm unit storing vertoont:
Als de unit geen problemen heeft zal hij zijn percentage vacuüm halen. Dit betekent dat de vacuümmeter in het groen komt. Zet de unit op een luchtdicht product. (betonvloer bedrijfshal, vloer aanhanger, rijplaat, enz., enz.) komt de meter in het groen, is de unit OK. Komt de meter vervolgens op het te verleggen product niet in het groen, is het product inderdaad te poreus. Komt de meter niet in het groen op de eerder genoemde luchtdichte plaatsen is er een probleem met de unit. Een snelle manier om zelfs op het werk te zien waar de uitdaging ligt.
Interessant artikel
Is dit een interessant artikel, en wil je nog meer over vacuüm weten, bekijk dan onderstaande video, en download direct>> ons GRATIS E-Book.
Reageren en delen wordt gewaardeerd
Wij horen graag of onze artikelen van toegevoegde waarde zijn, en stellen je reactie, en/of het gebruik van je sociale netwerk(en) op prijs.