Vacuüm heffen, het lukt niet? Poreus?

Vacuüm heffen = Tillen d.m.v. vacuümtechniek

Dit klinkt erg logisch, toch moeten we hier niet te snel overheen stappen. Om daadwerkelijk te kunnen heffen moet er ook echt een stukje vacuüm ontstaan tussen de zuignap en het op te nemen product.

Vacuüm heffen | Waar hebben we mee te maken?

Waar hebben we in de praktijk mee te maken? Om te beginnen het type vacuüm waar we mee werken, dit kan zijn hoogvacuüm, of blower (laag)vacuüm. Ook de grootte van de vacuümpomp kan een rol spelen, het hefvermogen, en, uiteraard, het op te nemen product.

Vacuüm heffen | Gesloten producten

Als er een gesloten product (niet poreus) verlegd moet worden, is ieder vacuümsysteem bruikbaar. Op een gesloten product wordt in principe altijd voldoende vacuüm gehaald, ongeacht het vacuümsysteem, en ongeacht de grootte van de vacuümpomp. De grootte van de vacuümpomp is alleen van invloed op de snelheid waarmee het vacuüm gehaald wordt. Hoe groter de pomp, hoe sneller het vacuüm gehaald wordt.

Vacuüm heffen | Poreuze of kapotte producten

Vacuüm heffen en kapotte producten gaat niet samen. Kapotte producten of producten met gaten (onder de zuignap) laten zoveel lucht door dat het niet langer mogelijk is om met vacuüm te heffen. Bij poreuze producten ligt dat anders. Belangrijk bij poreus is in eerste instantie hoe poreus? Het kan een keer voorkomen dat een product zo poreus is, dat ongeacht het systeem en de grootte van de pomp er zoveel luchtlekkage is dat het benodigde vacuüm niet gehaald wordt. Ondanks het feit dat dit zelden voorkomt, is vacuüm heffen op dat moment niet mogelijk. Het gebruikte systeem, en de grootte van de pomp is ook van belang.

vacuüm heffen | vacuüm tegeltillerOm te beginnen is blower vacuüm beter geschikt voor poreuze producten als hoogvacuüm. Reden is het feit dat blower vacuüm meer luchtverplaatsing heeft als hoogvacuüm, en dus eventuele luchtlekkage beter kan verwerken. Ook de grootte van de pomp speelt hier een rol. Een Hamevac vacuüm tegeltiller met een hoogvacuüm pomp van 2 m3 zal meer moeite hebben met een poreus product, als een Hamevac vacuüm hijsunit met een hoogvacuüm pomp van 48 m3. Maakt u zich geen zorgen, wij weten welke vacuüm unit u nodig heeft bij welke werkzaamheden, en adviseren de vacuümunit die u nodig heeft om probleemloos te kunnen werken.

Vacuüm heffen | Poreus versus hefvermogen

Bij vacuüm heffen kijken we natuurlijk ook naar het maximale hefvermogen. De vacuümunit die we gebruiken heeft een maximaal hefvermogen, maar ook de zuignap die we gebruiken heeft een maximaal hefvermogen. LET OP! De laagste waarde is maatgevend voor het gewicht wat we mogen heffen. Voorbeeld: We hebben een groot formaat tegel, hij is poreus, en weegt 80 kg. We gebruiken 3 units: Een VTH-250-A (Hoogvacuüm, 2 m3, 250 kg hefvermogen), Een VHU-1000-B (Hoogvacuüm, 48 m3, een zuignap met 115 kg hefvermogen), en een VTH-135-BL (Blower vacuüm, 16 m3, 135 kg hefvermogen). Elke unit heeft een hefvermogen wat een stuk hoger ligt als het gewicht van de tegel, waarbij de VTH-250-A er uit springt met 250 kg. hefvermogen, ruim 3 keer zoveel als nodig! We gaan heffen, en wat schetst onze verbazing, de VTH-250-A is de enige unit die de tegel laat liggen, 3 keer zoveel hefvermogen, en hij pakt hem toch niet op?

vacuüm heffen | vacuüm hijsunitHoe kan dit? De hefvermogens die weergegeven worden op de zuignappen gelden als het hierbij horende percentage vacuüm gehaald wordt. Voor de VTH-250-A geldt 60% vacuüm (groen op de meter), voor de VHU-1000-B 70%, en voor de VTH-135-BL 20%. Bij ons voorbeeld haalt de VTH-250-A niet zijn benodigde 60%, en creëert dus niet voldoende vacuüm om te kunnen heffen. De luchtlekkage van de poreuze tegel is groter als de 2 m3 vacuümpomp kan verwerken, er wordt niet voldoende vacuüm gecreëerd, dus we kunnen niet heffen. De 48 m3 vacuümpomp van de VHU-1000-B kan deze lekkage wel aan, dus tilt de tegel, en de VTH-135-BL (blower/laagvacuüm) heeft maar 20% nodig om aan zijn hefvermogen te komen, en tilt hem dus ook. Conclusie: Het beloofde hefvermogen wordt alleen gehaald, als het benodigde percentage vacuüm ook gehaald wordt. Is het product luchtdicht kunnen we in principe alle units gebruiken, zijn de producten poreus, moeten we een weloverwogen keuze maken. Hamevac helpt bij die keuze!

Vacuüm heffen | Product poreus of heeft de unit een probleem

Een handige tip om uit te zoeken of het te verleggen product te poreus is, of dat de vacuüm unit storing vertoont:

Als de unit geen problemen heeft zal hij zijn percentage vacuüm halen. Dit betekent dat de vacuümmeter in het groen komt. Zet de unit op een luchtdicht product. (betonvloer bedrijfshal, vloer aanhanger, rijplaat, enz., enz.) komt de meter in het groen, is de unit OK. Komt de meter vervolgens op het te verleggen product niet in het groen, is het product inderdaad te poreus. Komt de meter niet in het groen op de eerder genoemde luchtdichte plaatsen is er een probleem met de unit. Een snelle manier om zelfs op het werk te zien waar de uitdaging ligt.

Interessant artikel

Is dit een interessant artikel, en wil je nog meer over vacuüm weten, bekijk dan onderstaande video, en download direct>> ons GRATIS E-Book.

download direct>>

Reageren en delen wordt gewaardeerd

Wij horen graag of onze artikelen van toegevoegde waarde zijn, en stellen je reactie, en/of het gebruik van je sociale netwerk(en) op prijs.

Hamevac B.V. is sinds 1978 toonaangevend op de markt van vacuüm hijsunits. Als uitvinder van de eerste Bestratingsmachine op vacuümtechniek, tot op de dag van vandaag waar gewerkt wordt met moderne, zelfs robot aangedreven, units, hebben wij een belangrijke positie ingenomen in deze markt. U kunt bij ons terecht voor de meest uiteenlopende hefvermogens. Standaard hebben wij de keuze uit vacuüm hijsunits met een veilig hefvermogen tussen de 0 en 10.000 kg.
Thibeau Verhaeghe
Door

Thibeau Verhaeghe

op 22 Oct 2018

Super! Ben alvast benieuwd!!

Hamevac vacuümtechniek BV
Door

Hamevac vacuümtechniek BV

op 22 Oct 2018

Hallo Thibeau, Bedankt voor je reactie. Als je geïnteresseerd bent in de techniek achter vacuüm bekijk dan ook eens onze aflevering vacuümles van HamevacTV: https://youtu.be/Rm-WPysCO_0 Je kunt ook onze importeur voor België en Luxemburg raadplegen voor meer informatie: https://www.abmbelgium.com/nl/ Veel plezier met je EBook

Reactie plaatsen